Rapoo- It solutions & Corporate template

04-6770111

צור קשר

eindorm@eindor.org.il

שלח דוא"ל

אתר הנצחה לתושבי הישוב .
האתר עדיין בשלבי בנייה וחסרים בו תמונות סיפורי החיים
איתכם הסליחה

דף הנצחה לדגן לאה ז"ל
(14/10/1929 - 03/01/2015)     (  -  )

לאה דגן
14.10.1929 - 3.1.2015
לאה נולדה בצגלד שבהונגריה למשפחת הבש. לאה ואחותה מריקה גדלו במשפחה מוסיקלית מאד והמוסיקה ליוותה אותה עד ימיה האחרונים.
כשהייתה בת 24 פרצה מלחמת העולם השנייה. אביה נשלח לעבודות כפיה על היותו קומוניסט, נשות המשפחה הצליחו להסוות את יהדותן בזכות המראה הבהיר ועברו את שנות המלחמה יחד, עד שבאחת ההפצצות נהרגה כנראה האם ונעלמה מחיי הבנות. לאה נשארה אחראית על אחותה ובן דוד קטן שהיה רק בן 3
לאה עלתה לארץ בפסח 2949 והגיעה לקיבוץ עין דור.כאן הכירה את דוד והם נישאו ב 2952
לאה ודוד אימצו את דורון שנפטר כתינוק ואת נדב ואיילת וביחד טיפחו בית שהיה פתוח, מקבל את כולם, מכניס אורחים. מרק גרינברג ודורון מאירי היו חלק בלתי נפרד מהמשפחה.
חיים יפים היו ללאה ודוד בביתם המטופח ובגינת הקקטוסים האקזוטית. את חיי עבודה בקיבוץ התחילה לאה כרפתנית, עוד בחליבה הידנית.
אחר כך הקימה את המועדון לחבר – שהיה מרכז חברתי חם וסואן, בכל ערב מערבי השבוע, תמיד עם
עוגיות 2,1,3 )מרגרינה ולא חמאה..( מאפה ידיה, וקפה אספרסו יחיד ומיוחד.
במשך שנים קבלה את פני החברים, האולפן והמתנדבים בחום ובחיוך. לילדים היה המועדון מחוץ
לתחום...
אין ספק שמפעל חייה היה המקהלה. המקהלה של עין דור מנתה במשך השנים כ 40- חברים וחברות
מכל הגילאים, בכל חג – ועליה ניצחה במקצועיות, בדייקנות ומכל הלב. בזכות פעילותה הרצופה
כמנצחת – נבחרה גם לנצח במקהלה המקובצת של טובי הזמרים בקיבוצים ונסעה איתם לברית
המועצות.
בזכותה זכה הקיבוץ לארח את מקהלת הצבא האדום הרוסית, למופע מדהים ומרגש.
אבל מעל לכל הייתה זו התרומה לחיי התרבות העשירים – שמילאה אותה אושר וגאווה עד היום.
בשנים האחרונות היו הקשרים עם אילת, מוטי והנכדות ועם נדב במרחקים – מקור של אושר.
לאה זכתה לחגוג יום הולדת 55 בהשתתפות נדב וכל המשפחה בארץ – לאושרה ולשמחתה.
יהי זכרה ברוך.
 
 

לאמא היקרה שלי


התמונה שרצה לי כל הזמן בראש, היא תמונת יום ההולדת הקיבוצית שהיתה לפני שבועיים.

היינו כולנו יחד, נדב שבא במיוחד, דורון, בני הדודים שלנו שנדב לא ראה

המון שנים, אני וכל משפחתי.


זו היתה חגיגה נהדרת בה כולנו היינו יחד, אפילו הדלקנו נר רביעי של חנוכה אצלך בבית. היית כל כך

מאושרת, הרגשת כל כך נפלא שכולנו סביבך, הרי חיכית לזה וציפית לזה הרבה זמן.


עכשיו כשאני מסתכלת אחורה, אני ממש מרגישה שארגנת לעצמך  מסיבת פרידה משפחתית ואוהבת.  במשך כל השנים הדבר החשוב לך ביותר היה שנהיה איתך וכמה שיותר.

חשבת וארגנת הכל, אפילו החלטת איזה מוזיקה את רוצה שנשמע בהלוויה שלך וכמובן בחרת בקעי שירה של המקהלה עליה ניצחת בגאווה גדולה ובאהבה רבה.

הפתעת אותי אמא –
לא חשבתי שכשאבוא לבית החולים , כך זה ייגמר.   כל כך מהר.

תמיד קיווית ללכת בצורה כזו, בשקט.  בלי כאב ממושך.   ובלי להכביד עלינו.

אני שמחה בשבילך שכך זה היה.
עברת חיים לא קלים, הרבה קשיים ועצב. 
למרות זאת היית אמא ואישה חזקה מאד. ומיוחדת מאד.
תמיד חייכת, תמיד חברותית לכולם.
מדברת ועוצרת כל עובר אורך , לרוב גם מלווה עם נשיקה חמה על הדרך.
אמא חמה, עוטפת ואוהבת.
גדלתי בבית חם, פתוח ומזמין.
לאורך שנים רבות הבית שלך ושל אבא היה מקום מפגש  של כל חבורת ההונגרים. שנים רבות של מפגשים תחת הפרגולה. אלה היו שנים מיוחדות, נהדרות שכולנו היינו יחד.

היית סבתא נפלאה לנכדייך. בכל יום הולדת שרת לכל אחד שיר , ומעולם לא פספסת יום הולדת, של אף אחד.
הרעפת אינסוף אהבה

ונשיקות. תמיד שאלת, התעניינת בכל צעד ושעל. 
ייחסרו לי הטלפונים היומיים שלך וההתענינות הכנה והאוהבת.

בשבילי הקיבוץ תמיד היה ותמיד יהיה בית חם ואוהב.  אבל היום כשאת ואבא כבר אינכם, ייסגר לי ולמשפחתי חלק מאד מאד משמעותי בחיים  וזה עצוב.

אוהבת איילת.
 
 
 

דברים שכתב נדב...



אמא

אהבתי הראשונה. היה לי הכבוד והזכות להיות בנך.
הרגשתי עצוב ומבולבל על זה שאינני יכול להגיע להלוויה. הרגשתי כל כך לא טוב, חולה עם חום, ולמרות שהגעתי לשדה התעופה לא יכולתי לעלות על המטוס. אני יודע שהיית אומרת  לי להישאר ולהחלים.

בנוסף גם דיברתי עם איילת, היא אמרה שהיא תהיה בסדר. ברגע שהבנתי שאיילת תהיה בסדר , הוקל לי מעט.

אמא את יודעת,  שכשאבא נפטר , לפני תשע שנים, הרגשתי כאילו מישהו לקח חתיכה מליבי, הידיעה שיש לי אותך ואוכל לדבר אתך  הקלה את החסר.   כששמעתי על פטירתך הרגשתי כאילו  מישהו לקח את כל ליבי, וכעת אין לי אף אחד.  אוכל להמשיך להתקשר אליך אבל לא יהיה מי שיענה...

מובן שאני נושא עמי את הזיכרונות  מאבא וממך והם יעזרו לכולנו להתחזק.
כשהייתי בעין דור לפני עשרה ימים, היינו כל המשפחה יחד במסעדה.  דיברנו, צחקנו וראיתי כמההיית מאושרת. למעשה, תמיד היית הכי מאושרת בחיק המשפחה.

באותו היום הלכנו לבית הקברות לכבד את היקרים לנו הקבורים שם, לא הייתי מעלה על דעתי שעשרה ימים לאחר מכן זו תהיה אמא שלי בבית הקברות, שהיה זה זמנך ללכת לעולמך, לא הייתי מאמין, עדיין אינני מאמין...

עכשיו נשארנו עם הזכרונות היפים, נשמר אותם בליבנו ונחשוב עליך כל יום. מעציב אותי לחשוב שאחדהדברים שאותם רצית מאד  כבר לא יתגשמו: חיכית כל כך לבואם של  אשתי וילדי בקיץהקרוב, רצית להראות להם את הקיבוץ ואת המקומות שאת אהבת. אנחנו נמשיך לשמור ולכבד את הבית שלך.

בבקשה על תדאגי לאילת ולי. אני מבטיח שנמשיך לשמור על המשפחה מאוחדת לנצח.

אני אוהב אותך אמא, 
אתגעגע אליך כל כך.

באהבה
נדב
 
 
 

הספד ללאה דורון מאירי

 ספטמבר 1972, אני מגיע לעין דור כילד חוץ. במוסד

תבור פותחים במסע חיפושים כדי למצוא משפחה מאמצת לי - ולשני ילדי חוץ נוספים
שהגיעו באותה שנה. משפחת דגן - אלופה באימוצים ובאהבת אדם - התנדבה מייד. לאה ודוד
הטילו על נדב (שהיה אז עדיין ילד) לבחור מי מבין השלושה הוא מעדיף. למזלי הגדול -
הוא בחר בי.

מאז החלה תקופה ארוכה-ארוכה של ביחד. הכינוס היומיומי בגינה היפה והגדולה שליד הבית (אז עוד קראו לזה חדר), משחקי רמיקוב עם סבתא ויליקה ועם איילת, משחקי שח עם נדב, עוגות הונגריות טעימות של לאה, מאכלים מתובלים מהמטבח הרומני-טרנסילבני של דוד, שיחות, צחוקים, וכיף. הרבה הרבה כיף.

הבית היה תמיד מלא באורחים. לאה ודוד אימצו עוד ועוד: מרק גרינברג שהפך לבן משפחה, יורם ואתי שנקלטו בקיבוץ והפכו אצל הדגנים לבני בית, פרדיננד המתנדב משווייץ, דורית מחברת הנוער, היידי האמריקאית-הונגרייה, וגם טורבן הדני ויתר המתנדבים והמתנדבות שעבדו עם לאה במועדון או עם דוד בגרנולט. רבים מהאנשים האלה שמרו איתך לאה על קשר עד יומך האחרון - וזה לא במקרה.
והייתה גם כמובן המאפייה ההונגרית שתמיד הפגינה נוכחות בשטח: שרה וגברי (עד היום רבים סבורים שאת ושרה בכלל אחיות), חווה וברכה.
יש משהו שעושה לי טוב על הלב: ללכת ברחוב ולשמוע פתאום אנשים מדברים בהונגרית. זה לא קורה הרבה, אבל כשזה קורה – הלב מתחמם והזכרונות עולים.

מה אני זוכר ממך, לאה? יכולתי לכתוב ספר שלם, אבל בינתיים אסתפק בקמצוץ. מאז מוצאי שבת אני חושב עלייך כל הזמן ופתאום אני מהרהר ומגלה שמעולם לא שמעתי אותך צועקת, מעולם לא שמעתי אותך מרימה את הקול. על אף אחד.

אני גם לא זוכר ששמעתי אותך אי פעם משמיצה מישהו, בוודאי שלא מקללת ולא מגדפת. הייתהבך אהבת אדם עצומה ובלתי נגמרת.
היה בך חוסר טאקט חביב שלא פעם מי מאיתנו רצה להיעלם בבור באדמה מרוב בושה. אבל הכל נעשה כל כך בתמימות, כל כך ברוח טובה, אף פעם לא במטרה להעליב. דוגמה קטנה: ערב אחד, כשאנחנו יושבים כולם בארוחת ליל שבת בחדר האוכל, ניגש אלינו לשולחן יוני גרוספלד כדי להכיר לנו את בת זוגו החדשה תמי מקריית טבעון. פתאום את מסתכלת על יוני ואומרת בקול רם, במבטא ההונגרי הכל כל חביב: "בהיי (בחיי), תראו תראו, בהור (בחור) בן 30 וכבר יש לו קרהת (קרחת)". אנחנו התפקענו מצחוק, יוני התפדח, הסמיק והתחיל להזיע מרוב מבוכה, אבל התקרית הזו לא פגמה במסע החיזורים שלו: הוא ותמי נשואים באושר עד היום הזה.
במשך שנים ניהלת את המועדון, שהיה מבחינתי שווה יותר מכל בית קפה בעיר. קפוצ'ינו משובח, אספרסו, ואווירה מיוחדת במינה. הלכתי בדרכך, וכבר שנים שיש לי בבית מכונת קפה מקצועית, ואני מכין קפה מצוין ממש כמו זה שאת היית מכינה במועדון.

היית המנצחת המיתולוגית של המקהלה, שהנעימה לכולנו את הזמן בכל חג ובכל אירוע בקיבוץ.
אהבת מאוד קולנוע, תחום שבו התאהבתי גם אני, בין היתר הודות לידע שספגתי ממך (וכמובן גם מישעיהו גלוזמן). כמעט בכל יום שבו הגעתי לחדר נהגתי לעיין בספר על תולדות הקולנוע שעד היום עומד על המדף. (נדמה לי שהמחבר הוא דוד גרינברג),  

עישנת לא מעט, אבל לצד זה שמרת לאורך כל השנים בהתמדה על כושר גופני. צעדת קילומטרים בשדות, ואחרי שכאבי הברכיים הציקו יותר מדי שחית בבריכה ועשית אימונים בבית על מסלול אלקטרוני.
אני זוכר פעם אחת שבה נעלבת עד עמקי נשמתך. זה קרה ב-1988, כאשר ביקשתי מהקיבוץ שנת חופשה נוספת. החלטתי שאספר לך רק לאחר החלטת המזכירות, אבל איכשהו הסיפור הגיע לאוזנייך קודם לכן - ולא ממני. נורא נעלבת, אבל את, כמו שכל כך מתאים לך, סלחת – ובמהירות.

ב-1989, כששנת החופש נגמרה, עזבתי את הקיבוץ, אבל הקשר נמשך. בהתחלה ממש באינטנסיביות – כל שבוע הגעתי לבקר. אחר כך הביקורים הפכו קצת פחות תכופים, אבל הקשר הרצוף בינינו נמשך. ולא רק איתי, אלא עם כל בני משפחתי הגדולה, שרבים מהם ביקרו אותך בעבר בעין דור ושגם איתם המשכת לשמור על קשר טלפוני כל הזמן.
שלוש הבנות שלי התאהבו בך ממבט ראשון. "מתי כבר נוסעים לבקר את לאה בעין דור?" הן תמיד שאלו. ובכל ביקור נהנו יותר מאשר בפעם הקודמת. האחרון שבהם היה בסוכות. הן עוד לא יודעות שנפטרת. אצטרך למצוא את הדרך כדי לספר להן.

לאה היקרה והאהובה, הלכת לעולמך בשבת, שבועיים בדיוק לאחר שהתאספנו כאן כדי לחגוג לך יום הולדת 85 עם יתר ותיקי הקיבוץ. הגיעו איילת, מוטי והבנות"הנכדות, וגם עמוס ויונה הגיעו. נדב בא לחגיגה במיוחד מארה"ב, וכבר קבענו שבקיץ הוא מגיע עם הילדים"נכדים לביקור ארוך שבמהלכו תוכלי לבלות איתם וליהנות איתם. והנה כעת אנחנו נפרדים ממך. מי היה מאמין.

נוחי בשלום לאה כאן במקום היפה הזה, מול התבור, בין השדות הירוקים והחומים. ליד דוד, ליד דורון הקטן (הבן שלך של דוד שנפטר בהיותו תינוק) ליד חברתך הטובה שרה לבנה ולצד כל האנשים היקרים שקבורים כאן.
עם כל הכאב הגדול, אני מוצא נחמה גדולה בכך שהיו לך חיים נפלאים ונהדרים, ושבמרביתם היית מוקפת באנשים שכל כך אהבו אותך.

באהבה ובגעגועים, מכולנו

 
 






הוסף



< חזרה לאתר הנצחה
eindor abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות